CENTRUL DE STUDII EUROPENE (CSE-ENACTED) a fost inițiat în cadrul proiectului Jean Monnet ENACTED, cu scopul de a un lansa un centru pilot și crearea unui mediu propice în vederea promovării participării și pentru promovarea cooperării europene și transfrontaliere.
Obiectivul principal al Centrului va fi, pe lângă transferul de expertiză și cunoștințe în domeniu, creșterea atractivității studiilor europene interdisciplinare și specializate drept un domeniu al competențelor profesionale, educației și cercetării. Un alt obiectiv este dezvoltarea unor parteneriate cu alte centre, universități și instituții în vederea integrării în spațiul regional, național și internațional al educației și cercetării.
Prin intermediul activităților avute în vedere in cadrul centrului pilot – programe de formare și informare, vom susține înființarea unui Centru de Documentare European, scheme de mobilitate și programe de cercetare îmbunătățite și conferințe și dezbateri publice periodice – vom genera o vizibilitate suplimentară și conectarea cu publicul larg. De asemenea, în cadrul centrului va avea loc promovarea, informarea, dezbaterea și dialogul cu privire la Europa și la procesul de integrare economică.
Acest centru va corespunde unei nevoi tot mai mari de sensibilizare în ceea ce privește rolul Uniunii Europene în problemele de frontieră și de vecinătate din Suceava, un județ situat în Regiunea Nord-Est a României, legat de granița ucraineană și cu un puternic flux de migrație frontalieră (în scopuri profesionale, comerciale și academice). Județul Suceava se află în regiunea istorică Bucovina – regiunea de frontieră Ucraina-România – o regiune cu diferite componente culturale, istorice și de identitate, împărtășite de comunitatea românească, cât și de cea ucraineană. O astfel de situație, regiuni de frontieră împărțite între țări vecine, este caracteristică Europei de Est, unde anumite modificări teritoriale din trecut au divizat des comunitățile istorice. Prin urmare, înființarea acestui centru ar putea servi drept model pentru instituționalizarea relațiilor de frontieră, dat fiind că acesta nu va oferi numai informații importante despre teritoriile frontaliere – rolul pe care Uniunea Europeană îl deține în cooperarea transfrontalieră – ci și resurse pentru desfășurarea de activități de cercetare și predare în domeniul studiilor europene, Cooperare transfrontalieră și Relații de vecinătate.
Acest centru va contribui la consolidarea dimensiunii europene a studiilor oferite de Universitatea din Suceava. Ulterior, centrul va ajuta personalul academic de la nivel local să dezvolte programe educaționale pentru studenții români și ucraineni care activează în domeniul de studiu european. Mai mult, un asemenea centru va pune bazele unui parteneriat durabil și unui angajament comun către progresul excelenței academice în Studii Europene, ce va putea fi ulterior transmisă către și dincolo de regiunile frontaliere din rețeaua noastră.
Asistența necesară pentru dezvoltarea unui astfel de centru la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va fi oferită de către instituțiile din rețeaua care deja a dezvoltat competențe în legătură cu acest aspect și, prin urmare, au în prezent capacitatea de a transfera cunoștințe și experiență celorlalte instituții partenere din rețea. De exemplu, Centrul pentru Studii Europene al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost deja implicat în dezvoltarea unor parteneriate puternice, în special cu instituții academice din Chișinău, (Moldova) și Cernăuți (Ucraina). În cadrul „Schimburilor educaționale transfrontaliere în studii europene favorabile în diminuarea efectelor de graniță la frontiera Estică a Uniunii Europene” au fost înființate două Centre pentru Studii Europene la Academia de Studii Economice din Moldova și la Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, Ucraina.
De la bun început, ENACTED și-a propus oferirea de condiții necesare pentru ca noul Centru de Studii Europene de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava să funcționeze: transfer de cunoștințe cu privire la modul în care să fie dezvoltate noi biblioteci și facilități de informare (înființarea unui Centru de Documentare Europeană, în special), acces la baze de date, site-uri actualizate, scheme de mobilitate intensificate, în special (fără a se limita la) între comunitățile românești și ucrainene, programe de formare profesională a personalului prin intermediul oportunităților oferite de Erasmus+ și Orizont 2020, dezvoltarea unor noi programe educaționale și a unor programe de informare pentru ONG-urile locale, etc. De asemenea, centrele vor viza stimularea cooperării transfrontaliere și încurajarea schimbului de personal și studenți pe parcursul duratei de viață al proiectului și nu numai.
Pe lângă înființarea și dezvoltarea unui nou Centru pilot de Studii Europene în cadrul rețelei (P3), ne propunem, de asemenea, să dezvoltăm în continuare centrul deja existent în Cernăuți, Ucraina. Cu toate că a fost înființat în perioada 2011-2012, luând în considerare contextele actuale politice și economice din Ucraina, Centrul de Studii Europene din Cernăuți (P9) nu a reușit să își intensifice prezența internațională. Prin urmare, prin intermediul acestei activități ne propunem creșterea vizibilității, cooperării și dinamismului acestui centru la nivel internațional. În acest sens, P9 va fi invitat să ia parte la toate procedurile procesului de înființare al noului centru P3 cu scopul de a-și consolida propria expertiză, și de a încuraja cooperarea transfrontalieră. Per ansamblu, va avea loc un transfer de cunoștințe de la P1 la P3, P9 și P1 reprezentând un model de bună practică.