Descrierea programului
Programul de studii de masterat Globalizare și diplomație economică (GDE) se încadrează în misiunea declarată a instituției, contribuind prin specificul pregătirii și competențele dobândite, la dezvoltarea regională și euro-atlantică, la promovarea intereselor economice ale României în țările în care există misiuni diplomatice și cu care se pot dezvolta sau consolida relații economice reciproc avantajoase. Inițierea acestui program de studii vine ca răspuns la cerințele manifestate pe o piață a muncii dinamică, coroborată cu politica externă a României, de promovare a intereselor sale economice și a colaborării cu țările UE în primul rând, precum și cu alte state ale lumii.
În condițiile în care factorii geopolitici internaționali influențează din ce în ce mai mult deciziile luate la nivelul statelor, inclusiv cele economice, este necesar ca învățământul superior să pregătească specialiști capabili să armonizeze cunoștințe și deprinderi interdisciplinare și transdisciplinare. Pe această direcție se încadrează și programul de studii universitare de masterat Globalizare și diplomație economică.
În România există o ofertă redusă de programe de studii de masterat specializate pe globalizare, pe diplomație, mai ales pe diplomație economică, ceea ce a motivat organizarea unui astfel de program de studii care abordează într-o manieră integrată aspectele complexe ale globalizării lumii contemporane și implicațiile politico-economice văzute prin prisma relațiilor diplomatice.
Programul de master se încadrează în domeniul Economie și asigură continuitatea programului de studii de licență pe domeniul Economie – Economie Generală și Comunicare Economică și se va asigura legătura cu nivelul de doctorat pe domeniul Economie. În plus, programul de studii de masterat poate fi o oportunitate de continuare a studiilor pentru absolvenți ai altor programe de studii economice, cum ar fi Afaceri internaționale, Administrarea afacerilor, Management și respectiv, Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor din cadrul FSEAP, dar și pentru absolvenți din alte domenii, de exemplu, Drept, Științe administrative sau Istorie.
Competente asigurate
Structura și conținutul programului de studii de masterat GDE au fost elaborate pornind de la analiza competențelor pe care va trebui să le asigure, atât a celor generale, cât și a celor specifice. Pe baza lor a fost structurat Planul de învățământ, ce conține acele discipline care permit dobândirea competențelor identificate.
În urma parcurgerii programului de masterat, absolventul va avea capacitatea de:
✓ a analiza, interpreta și face predicții ale proceselor economice internaționale (globalizare, regionalizare, diplomație economică);
✓ a explica și interpreta ideile, procesele, fenomenele, stările și tendințele specifice activităților economie la nivel global;
✓ a lucra independent și/sau în echipă pentru rezolvarea de probleme în contexte profesionale definite;
✓ aplicare a conceptelor, teoriilor și metodelor de investigare pentru formularea de proiecte, rapoarte de cercetare, bugete, previziuni și alte demersuri profesionale.
Competențe de specialitate
Absolvenții acestui program de studii de masterat:
✓ vor fi capabili să cunoască, să înțeleagă și să utilizez conceptele și teoriilor economice referitoare la globalizare și diplomația economică, precum și principiile și metodele fundamentale specifice domeniului economic;
✓ vor cunoaște, înțelege și utilizarea conceptele, metodele și tehnicile de tranzacționare pe piețele internaționale, precum și de investiții internaționale în contextul economiei globale;
✓ vor cunoaște și vor înțelege mecanismele specifice fenomenelor globalizării și diplomației economice;
✓ vor dobândi capacitatea de analiză și sinteză a proceselor și fenomenelor economice, elaborare și implementare a strategiilor.
Oportunități în carieră
Prin competențele pe care le vor dobândi, absolvenții vor avea posibilitatea de a se insera mult mai ușor pe piața muncii în țară și în străinătate, atât în mediul public, cât și în cel privat, ca de exemplu:
- în mediul guvernamental (ministere – Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Economiei; ambasade, consulate);
- în administrația publică centrală și locală (primării, prefecturi etc.);
- în companii care desfășoară activități pe plan național și internațional;
- în domeniul justiției și afacerilor interne;
- în instituții și organisme europene;
- în instituții de cercetare – dezvoltare – inovare, învățământ, mass-media;
- în organizații non-guvernamentale;
- în bănci și societăți de asigurare;
- în firme de consultantă și management de proiecte;
Prin acest program de master, piața muncii, în special segmentul care vizează negocierea conflictelor economice și diplomației economice va beneficia de specialiști înalt calificați.